El blog de Jaume Alonso-Cuevillas: Entrada en vigor de la Ley 13/2009

dilluns, 3 de maig del 2010

Entrada en vigor de la Ley 13/2009

Mañana martes, 4 de mayo de 2010, entra en vigor la Ley 13/2009 que modifica diversas leyes procesales.

Centrándonos en la LEC, se introducen 380 modificaciones. ¡Más de un tercio de los preceptos de la LEC 1/2000!

A petición de muchos compañeros, publico una breve guía de urgencia. Como veréis, pese al gran número de preceptos modificados, fuera de la nueva distribución de competencias entre jueces y secretarios, pocas son las reformas procesales de calado, aunque alguna de importancia.

Estos apuntes de urgencia no son sino, "pasadas a limpio", las notas que utilicé para la charla del Hotel Alexandra del pasado 15 de abril. A los que me habéis animado a hacerlo, gracias por vuestro ánimo.

Espero que pueda seros de alguna utilidad.

Como siempre, me gustará concoer vuestros comentarios y observaciones que os ruego publicar en el propio blog.

1 comentari:

  1. "De alguna utilidad", dius? És un resum genial que, deixant de banda qüestions competencials, de limitat interès per nosaltres, centra els temes realment transcendents de la llei.

    Res a objectar a l'ampliació de la quantia del judici verbal, però si a que no s'hagi decidit reformar el tràmit del mateix.

    El manteniment de la contestació i aportació de documents per part del demandat a l'acte de la vista sumeix en indefensió a l'actor que ha d'anar a la mateixa "con todos los medios de prueba de que pretenda valerse", sense saber quins seran els motius d'oposició, ni tan sols si n'hi hauran.

    Seguirem doncs obligats a anar a les vistes amb un autocar ple de testimonis, périts, documents, etc. per trobar-nos en moltes ocasions amb que el demandat ni tan sols compareix amb la qual cosa podem acomiadar a la major part dels nostres convidats, previ agrair-los "los servicios prestados" o, el que és pitjor, trobar-nos amb que el demandat esgrimeix la única excepció en que no havíem pensat i per la qual no anem preparats per defensar-nos.

    No seria més lògic concedir amb la citació a judici un termini per contestar la demanda per escrit i aportar els documents, i dedicar la vista, a allò pel que hauria de servir, en comptes de per llegir una soporífera contestació de varies dotzenes de folis: proposar la prova pertinent a les al·legacions de les parts (les dues, prèviament conegudes per la contrària), procedir a la seva pràctica i concloure sobre el resultat de la mateixa?. Tots sortiríem guanyant: l'actor que coneixeria la tesi i els documents del demandat, com el demandat coneix els seus. El demandat que veuria com els seus arguments de la contestació queden units a les actuacions per escrit a l'igual que els de l'actor a la demanda. I els testimonis i périts que anirien al Jutjat amb la certesa de que la seva actuació seria necessària i útil.

    ResponElimina

Comentaris